Zákusky bez mouky

Domácí bílá čokoláda

Domácí bílou čokoládu si můžete sami připravit buď bez podílu kakaového másla a nebo s podílem kakaového másla.

250 g tuku (typ Omega, Iva) nebo 200 g tuku (typ Omega, Iva) a 50 g kakaového másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g sušeného mléka
2 rovné lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku v prášku

Bílá čokoláda - Foto: Stanislava Brádlová

Rozkrájený tuk v kastrůlku dáme do vodní lázně, vodu zahříváme, ale zprudka nevaříme. Do rozpuštěného tuku přidáme další ingredience, dobře do hladka rozmícháme a dbáme, aby do směsi nestříkla voda. Hladkou směs rozlijeme do formiček. Můžeme využít i plato z adventního kalendáře nebo bonboniéry.

Pro barevný efekt lze do formiček předem nasypat trochu barevného cukrového máčku, pro odlišnou chuť můžeme přimíchat trochu strouhaného kokosu do základní hmoty.

Naplněné formičky dáme na sníh nebo do mrazáku a zcela ztuhlé tvary snadno vyklepneme.

Zajímavě mramorově vypadá kombinace bílé hmoty s trochou rozpuštěné tmavé čokolády, kterou kápneme na bílou vrstvu.

Bramborové vánoční cukroví bez mouky

  Suroviny:  
 
 35 dkg bramborové kaše v prášku,
 25 dkg másla,
 20 dkg jemně nastrouhaných brambor,
 25 dkg práškového cukru,
 15 dkg mletého kokosu, mletých ořechů, mletých arašídů, mletých mandlí, mletých pistácií, mletých dýňových semen, 
 1 vanilkový cukr,
 1/2 prášku do pečiva.
 
 
  Postup:  
 
 Ze surovin vypracujeme těsto. Těsto protlačíme skrze masový strojek s nástavcem tvořítek váleček nebo proužek, které krájíme po 5 cm, natvarujeme dle představ a dáme je péci. Upečené a vychladlé přendáme na papír a polijeme čokoládovou polevou. 

Čokoládový dort bez mouky

dort

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • Vejce 6 ks
  • Čokoláda na vaření 120g
  • Cukr krupice 120g
  • Prášek do pečiva 1/2 balíček

Dále:

  • Višňová marmeláda Schwartau 1ks
  • Šlehačka 2ks
  • Ztužovač šlehačky 1ks
  • Tyčinky ledové kaštany 1ks

POSTUP PŘÍPRAVY:

6 žloutků utřeme s půlkou prášku do pečiva. Přidáme na páře rozehřátou, lehce vychladlou čokoládu a promícháme. Z 6 bílků a cukru ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme ke žloutkům. Nalijeme do dortové formy průměr 24 cm, vymazané a vysypané moukou.

Pečeme v rozehřáté troubě na 170 st. cca 30 – 35 minut.

Těsto se nám při pečení nafoukne, po vyndání splaskne, tak to má být. Po zchladnutí přendáme korpus na mísu, lehce pokapeme rumem /můžete vynechat/ a natřeme pikantní višňovou marmeládu, můžete použít i borůvkovou nebo lesní směs. Nakonec potřeme ušlehanou šlehačkou a na ní nastrouháme ledové kaštany. Necháme vychladit v lednici. Je to jednoduché, rychlé, ale výborné.

Poznámka: piškot se po upečení jako propadne, nelekejte se, ale po namazání a uležení se zase pěkně nadzvedne

Tvarohový dort bez mouky

Budeme potřebovat:

250 g – jemný tvaroh tučný
275 g – hrudkovitý tvaroh tučný
4 lžíce – bílý jogurt
3 ks – vejce
1 bal. – Vanilkový pudink
2 lžíce – kakao
cukr ovoce podle chuti

postup:

Připravíme si suroviny. Jemný a hrudkovitý tvaroh utřeme tyčovým mixérem, přidáme 4 lžíce bílého jogurtu a vanilkový pudink. Když máme hmotu dobře vyšlehanou, postupně přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně utřeme. (Můžeme přidat aroma)

Výslednou hmotu rozdělíme na 2 části (jednu větší, druhou menší) a do menší přidáme 2 lžíce kakaa.

Připravíme si kulatou formu na pečení s průměrem 18 cm a vyložíme ji papírem.

Začneme vrstvit těsta. Těsta vrstvíme střídavě do středu formy. Začínáme bílým a pokračujeme dokud nemineme obě těsta. Na vrch poklademe ovoce podle chuti a dáme péct do předem vyhřáté trouby.

Nejprve pečeme při teplotě 175 stupňů cca 20 minut. Po uplynutí doby teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut.

Upečený koláček vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v chladničce. Dobrou chuť!

Mléčný řez bez mouky

Suroviny Těsto:
4 ks vejce / 3 lžíce kakaa / 1 lžíce bramborový škrob (nemusí být) / 2 lžíce medu nebo (nemusí být)
Nádivka: 400 g jemného tvarohu podle chuti (med, …)

Postup přípravy
Žloutky vyšleháme spolu s medem do tuhé pěny. Následně přidáme kakao a škrob (škrob přidávat nemusíte. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků a jemně vařečkou promícháme.

Těsto navrstvíme na větší plech na pečení v tenké vrstvě a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 220 stupňů cca 12 minut. Upečené těsto necháme vychladnout a překrojíme na polovinu.

Tvaroh utřeme s medem, pokud chceme mít jistotu, aby nádivka nevytekla, přidáme jednu lžičku želatiny, kterou rozpustíme ve dvou lžících horké vody. Plát potřeme náplní, zakryjeme druhým plátem, nádivku pěkně uhladíme po krajích a odložíme do lednice. Nakrájíme na obdélníky a papáme. Dobrou chuť!

Nepečený cheesecake bez mouky s malinami

K přípravě budeme potřebovat:

1 bal. – kokosu
30 g – máslo
1 lžíce – kokosový olej
250 g – mascarpone
250 g – jemný tvaroh
med nebo jiné sladidlo podle toho co máte rádi
250 g – malin
1/2 bal. – Želatina v prášku

postup:

Kokos rozmixujeme na prášek, přidáme rozpuštěné máslo a rozpuštěný kokosový olej.

Připravíme si kulatou formu na pečení. Na tyto ingredience je ideální velikost formy 15 cm, dno vyložíme pečícím papírem a na to navrstvíme kokosovou hmotu. Lžící uhladíme a navrstvíme utřené mascarpone s tvarohem oslazené medem nebo cukrem. Použijte kvalitní mascarpone, které je tuhé, ne jeho napodobeniny, které se ještě i hýbou v kelímku. Kvalitní mascarpone je husté a lžící se hůře vybírá z obalu.

Na tuto mascarpone hmotu navrstvíme malinovou hmotu – maliny tyčovým mixérem rozmixujeme na dřeň, přidáme polovinu želatiny a jemně dřeň v mikrovlnce ohřejeme. Nalijeme na mascarpone hmotu a dáme do lednice ztuhnout.

Kokosový dort bez mouky s banány

kokosovyKorpus:

1š. datlí
1š. vlašských ořechů
1š kokosu
1 PL medu
2 PL kakaa

 

Náplň:

3š. kokosu
1/4š. kokosového oleje
1š medu
3 banány
Poleva:

Kakaové máslo
Med
Citronová šťáva
Kešu ořechy – namočené

Postup:
Do mixéru vložíme vlašské ořechy, kokos, fíky (sušené fíky namočíme do horké vody cca 2 hodiny předem), med a kakao. Celkem vymixujeme na hladkou hmotu, kterou navrstvíme do kulaté formy (průměr 18 cm), kterou jsme vyložili papírem. Jemně navýšíme i okraje.

Kokos, kokosový olej, med spolu vymixujeme dohladka.

Na korpus poklademe na kolečka nakrájené banány, které ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Navrstvíme kokosovou náplň a pěkně uhladíme.

Vrch ozdobíme kakaovou polevou, kterou připravíme následovně. Kokosový olej rozpustíme a za stálého míchání přidáme kakao. Roztíráme rychle, kakaová poleva tuhne ihned.

Odložíme do ledničky na 2 hodiny a podáváme.

Oreo sušenky bez mouky nepečené

Těsto (Na 15 ks sušenek):
1 šálek loupaných mandlí
1/4 šálek dýňových semen
1/2 šálek sušené bramborové kaše
1/2 šálek sušených fíků (cca 100 g)
1/2 šálek kakaa
2-3 lžíce medu
1/2 lžičky soli
Náplň:
230g kokosu
1 lžíce kokosového oleje
1-2 lžíce medu
špetka soli

Postup:

Připravíme si suroviny. Mandle nebo slunečnicová semínka, dýňová semena, sušenou bramborovou kaši  a fíky si pomocí mixéru rozmixujeme na hladkou hmotu. Postupně přidáváme kakao, med a sůl. Když máme hmotu rozmixovanou, odložíme si ji do ledničky, dokud si připravíme nádivku.

Kokos, kokosový olej, med a špetku soli si také dáme do mixéru a mixujeme cca 10 minut, dokud se hmota nespojí.

Připravené těsto si vložíme mezi papír na pečení a pomocí válečku na těsto si rozválíme plát o tloušťce cca 5 mm. Vykrajujeme různé tvary a plníme je kokosovou nádivkou (plníme ve formičce, protože nádivka je trošku sypká a těžší se s ní pracuje).

Skladujeme v chladničce – vydrží i 2 týdny.

 

Kolorenky

Kolorenky jsou kulinářskou novinkou STROMU LÁSKY.